کد خبر:7664
پ
۱۴۰۱-۱۹۱۸۰
قابی رمزآلوده و حیرت انگیز

قابی رمزآلوده و حیرت انگیز از سه فرمانده شهید دفاع مقدس

قابی رمزآلوده و حیرت انگیز از سه فرمانده شهید دفاع مقدس عکس‌های به یادگار مانده از جنگ در هر فرهنگی همواره بخشی از هویت تاریخی ملت‌ها را شکل داده است. یکی از اعجازهای این تصاویر، جوان و شاداب ماندان افراد حاضر در قاب آن است و دیگری بازنمای روابط انسانی را در خود جای داده […]

قابی رمزآلوده و حیرت انگیز از سه فرمانده شهید دفاع مقدس

عکس‌های به یادگار مانده از جنگ در هر فرهنگی همواره بخشی از هویت تاریخی ملت‌ها را شکل داده است. یکی از اعجازهای این تصاویر، جوان و شاداب ماندان افراد حاضر در قاب آن است و دیگری بازنمای روابط انسانی را در خود جای داده است که در مرگ‌آورترین لحظه‌ها، پای دوستی خود مانده‌اند. از جوانان دوران هشت سال دفاع مقدس که در قامت فرمانده با دشمن بعثی مبارزه کردند عکسی به یادگار مانده است که سه تن از آنها به شهادت رسیده‌اند.

به گزارش گروه جهاد و شهادت هوران – یکی از تصاویر ناب باقی مانده از جنگ تحمیلی، در سال ۱۳۶۳ به ثبت رسیده است. سه تن از فرماندهان حاضر در آن به همرزمان شهید خود پیوسته‌اند.

به ترتیب از چپ به راست در این عکس، شهیدان احمد سوداگر، احمد کاظمی، مهدی باکری و سردار جعفر اسدی( در قید حیات) حضور دارند. این تصویر درون هواپیمای توربو کماندو، مسیر پرواز اهواز- اصفهان به ثبت رسیده است. فرماندهان حاضر در این هواپیما برای انجام بازدید از چگونگی اجرای عملیات متحرک هوایی توسط هوانیروز نزاجا(نیروزی زمینی ارتش) برای انجام عملیات ظفر (عبور از اروندرود در منطقه آبادان) رفته بودند.

قابی رمزآلود از سه فرمانده شهید

با توجه به ارزش تاریخی این عکس مروری بر زندگی افراد حاضر در آن داریم.

احمد سوداگر؛ مؤسس پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس

سردار سرتیپ پاسدار احمد سوداگر در دوران جنگ تحمیلی مسئول اطلاعات و عملیات قرارگاه خاتم‌الانبیا(ص) بود و پیش از شهادت، مسئولیت پژوهشکده علوم و معارف دفاع مقدس را بر عهده داشت. سردار احمد سوداگر در عرصه مطالعات و تاریخ نگاری هشت سال دفاع مقدس فعالیت متمادی داشت و از وی تألیفات ارزشمندی به یادگار مانده است. سردار سوداگر از ابتدای جنگ تحمیلی در صحنه مبارزه حضور داشت و طی این مدت چندین بار مجروح و قلب وی نیز مورد جراحی قرار گرفته بود. او روز ۲۱ بهمن ماه سال ۱۳۹۰ به دلیل عوارض ناشی از جنگ به همرزمان شهید خود پیوست.

وی از اولین روزهای دوران دفاع مقدس در جبهه‌ حضوری فعال و تاثیرگذار داشت. در عملیات والفجر مقدماتی مسئول اطلاعات قرارگاه قدس بود. در سال ۱۳۶۲ دوره فرماندهی ستاد را در ارتش گذراند و در سال ۱۳۶۳ به عنوان مسئول اطلاعات قرارگاه کربلا منصوب شد. سوداگر در تمام عملیات‌هایی که در جنوب انجام شد، به عنوان یک نیروی مؤثر و طراح عملیات حضور داشت.

در عملیات والفجر ۸ در منطقه فاو یکی از فرماندهان این عملیات بود. در ابتدای سال ۱۳۶۵ با تشکیل قرارگاه قدس وی به مسئولیت اطلاعات قرارگاه قدس منصوب شد و بعد از جنگ مسئولیت‌هایی همچون جانشینی فرماندهی لشکر ۷ ولی‌عصر (عج)، فرماندهی لشکر ۸ نجف و لشکرهای ۲۵ کربلای مازندران، ۲۷ حضرت رسول(ص) و مسئولیت اطلاعات نیروی زمینی سپاه را برعهده داشت.

وی در سال ۱۳۸۴ پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس را تأسیس کرد و از خدمات ماندگار وی به تصویب رساندن تدریس علوم دفاع مقدس در دانشگاه‌های کشور بود.

احمد کاظمی؛ شهادت بر اثر سقوط هواپیما

احمد کاظمی، فرمانده‌ نیروی زمینی سپاه، در سال ۱۳۳۷ در شهرستان نجف‌آباد به دنیا آمد. دوران کودکی و نوجوانی وی در کنار والدین و با تربیت آنان، عشق به اهل بیت (ع)، کار و تحصیل سپری شد.

دوران جوانی او هم‌زمان با اوج مبارزات انقلابی ملت بزرگ ایران علیه رژیم پهلوی بود. در آن زمان، حاج احمد همپای مردم در این مبارزات شرکت کرد و به حدی در این راه تلاش کرد که در اسفندماه سال ۱۳۵۶ مصادف با ایام محرم به همراه حدود ۵۰ نفر از مبارزان انقلابی شهر علم و تقوا (نجف‌آباد) توسط ساواک دستگیر و مدتی در زندان شهربانی به همراه سایر زندانیان مورد ضرب و شتم شدید قرار گرفت.

وی در طول هشت سال جنگ تحمیلی، در بیشتر عملیات‌ها و نبردهای مهم برای بیرون ‌راندن دشمن از خاک پاک میهن حضوری فعال و تأثیرگذار داشت و کم‌تر عملیاتی را می‌توان نام برد که نام حاج احمد در حماسه‌ آن ثبت نشده باشد. سردار احمد کاظمی پس از پایان جنگ تحمیلی در سال ۱۳۷۲ برای حفظ دستاوردهای انقلاب به فرماندهی «قرارگاه حمزه» در شمال‌غرب کشور منصوب شد و با توجه به شناخت قبلی به خوبی دریافته بود که ریشه تمامی ناامنی‌ها و مشکلات امنیتی این منطقه، وجود گروه‌های مسلحی است که پایگاه اصلی آن‌ها در عراق است و از حمایت شدید صدام برخوردارند، لذا با درایتی کم‌نظیر و با کم‌ترین درگیری، فعالیت‌های آن‌ها را از فاز نظامی به سطح سیاسی کشاند تا پس از آن، این منطقه همانند سایر نقاط کشور از امنیت و آسایش قوی‌تری برخودار شود.

حاج احمد پس از خدمت در قرارگاه حمزه در سال ۱۳۷۹ به سمت فرماندهی نیروی هوایی سپاه منصوب و در طول پنج سال خدمت خود در این نیرو، آن را از نظر سازمان، ساختار، سازمان‌دهی و سازمان موشکی تا حد بسیار زیادی ارتقا داد. آخرین حکم مسئولیت کاظمی، فرماندهی نیروی زمینی سپاه بود که بیست‌ونهم مردادماه ۱۳۸۴ از سوی مقام معظم رهبری، فرماندهی کل قوا به ایشان تنفیض شد.

حاج احمد کاظمی فوق لیسانس جغرافیای سیاسی و دانشجوی دکتری دفاع ملی بود و به پاس سوابق باارزش، فرماندهی عالی و قدمت مدیریت بالا، از دست مقام معظم رهبری، سه مدال فتح دریافت کرده بود. نوزدهم دی‌ماه ۱۳۸۴ (سالروز آغاز عملیات کربلای ۵) حاج احمد پس از سال‌ها انتظار برای پیوستن به شهید مهدی باکری بر اثر سقوط هواپیمایش در ارومیه به شهادت رسید.

فرمانده نام‌آشنای لشکر ۳۱ عاشورا «مهدی باکری» زاده میاندوآب بود. جوانی‌اش در راه مبارزه با ساواک گذشت و در این راه بارها تحت بازجویی قرار گرفت. فعالیت خانوادگی او علیه رژیم شاه باعث شد تا برادرش علی نیز به دست نیروهای ساواک و به طرز مشکوکی به شهادت برسد. دانشجوی رشته مکانیک دانشگاه تبریز بود که با پیروزی انقلاب اسلامی به سپاه پاسداران پیوست و همزمان با فعالیت در سپاه مدتی شهردار ارومیه شد.

در زمان کمی توانست به یکی از فرماندهان عالی‌رتبه سپاه تبدیل شود و در طول حضورش در میدان‌های نبرد در عملیات‌های مختلفی، چون فتح‌المبین، بیت‌المقدس، رمضان، مسلم بن عقیل، والفجر مقدماتی، والفجر ۱ تا چهار و خیبر در سمت‌های مختلفی ظاهر شود.

وی سرانجام در جریان عملیات بدر بر اثر اصابت تیر مستقیم دشمن در جزیره مجنون به شهادت رسید و هنگام انتقال پیکر مطهرش، قایق حامل پیکرش مورد اصابت مستقیم آر. پی. جی نیروهای عراقی قرار گرفت و در اروندرود غرق شد و پیکرش مفقودالاثر ماند.

«در عملیات بدر آقا مهدی باکری در محاصره دشمن گیر افتاد. حجم آتش و فشار دشمن خیلی زیاد شده بود. از قرارگاه به آقا مهدی پیام می‌دهند که برگرد. آقا مهدی جواب می‌دهد آنهایی که با من کار دارند خودشان بیایند اینجا که ببینند چه غوغایی است! من اینجا می‌خواهم با بسیجیانم محشور باشم. احمد کاظمی می‌آید پشت بی‌سیم. احمد دوست صمیمی آقا مهدی بود. احمد دوباره اصرار می‌کند که برگرد. آقا مهدی پاسخ می‌دهد که احمد، به‌خدا اگر امروز اینجا نیایی، خیلی دیر می‌شود! احمد، بیا ببین اینجا چه آتیش‌بازی قشنگی شده!

سردار اسدی متولد سال ۱۳۲۷ در روستای مهدی‌آباد شیراز است. در اوج مبارزات علیه رژیم شاهنشاهی با نهضت انقلاب اسلامی همراه شد و به‌ دنبال مبارزات انقلابی همراه با خانواده خود به نورآباد ممسنی مهاجرت کرد و در آنجا با آیت‌الله مدنی (شهید محراب) که به آن شهر تبعید شده بود، آشنا شد.

با پیروزی انقلاب اسلامی و تشکیل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، پیش از آنکه سپاه استان فارس تشکیل شود، حکم تأسیس سپاه نورآباد را از جواد منصوری اولین فرمانده سپاه دریافت کرد و با شروع جنگ تحمیلی همراه با گروهی از جوانان نورآباد عازم خوزستان شد. ابتدا به پادگان «گلف» رفت و سپس مسئول محور فارسیات و پس از آن مسئول محور آبادان شد. با تشکیل تیپ‌های سپاه، تیپ امام حسن مجتبی(ع) به‌فرماندهی وی تشکیل شد و پس از آن به قرارگاه فتح رفت.

در سال ۱۳۶۱ با سازماندهی تیپ‌ها بر اساس تقسیمات جغرافیایی (استانی)، فرماندهی تیپ ۳۳ المهدی(عج) را به‌عهده گرفت و تا پایان جنگ فرمانده این یگان ماند و در عملیات‌های بزرگی همچون رمضان، محرم، والفجر مقدماتی، والفجر ۱ و ۲، خیبر، بدر، والفجر۸، کربلای ۴ و ۵ و عملیات مرصاد یگان خود را فرماندهی کرد.

سردار اسدی پس از پایان جنگ تحمیلی به‌مدت چهار سال فرمانده لشکر ۳۱ عاشورا و سپاه پنجم باقرالعلوم(ع) در شمال‌غرب کشور بود. وی پس از آن به ستاد کل سپاه رفت و به‌مدت یک سال معاون بازرسی سپاه شد.

سردار اسدی همچنین ۶ سال فرمانده لشکر ۱۹ فجر استان فارس شد و پس از آن به تهران آمد و به جانشینی فرماندهی نیروی زمینی منصوب شد. این سردار دوران دفاع مقدس، پس از ۶ سال جانشینی فرماندهی نیرو، به ستاد کل نیروهای مسلح رفت و به‌مدت ۳ سال جانشین بازرسی ستادکل شد.

وی در تیرماه سال ۸۷ با حکم فرمانده معظم کل قوا به سمت فرماندهی نیروی زمینی سپاه منصوب شد و تا اردیبهشت سال ۸۸، عهده‌دار این مسئولیت بود.

اسدی سپس به ستاد کل نیروهای مسلح رفت و پس از آن برای چند سال در لبنان و سوریه حضور یافت و حتی فرماندهی نیروهای ایرانی در سوریه را نیز به‌عهده گرفت. او اکنون معاون بازرسی قرارگاه مرکزی خاتم الانبیاء(ص) است.

پایگاه خبری هوران
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

کلید مقابل را فعال کنید