روایتی از حضور اول وقت رهبر انقلاب اسلامی در انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری
«ایران کشور مهمی است و شما در حال انتخاب یک رئیس جمهور هستید.» اینها را آلیسا جوهانسون روبین میگوید؛ روزنامهنگار کهنهکار آمریکایی. خانم روزنامهنگار که برای پوشش حضور اول وقت حضرت آیتالله خامنهای خودش را به حسینیه امام خمینی(ره) رسانده و با ما حرف میزند.
گروه سیاسی هوران – بعد از مصاحبه جستجویی در اینترنت میکنم و به یکی از آخرین گزارشهایش در نیویورکتایمز میرسم. بهانهی گزارش، حملات گاه و بیگاه حزبالله لبنان به مواضع ارتش عبری در شمال سرزمینهای اشغالی است و موضوع محوری گزارش هم اینکه فقدان رئیسجمهور ایران تأثیری در ساختار و اقدامات منطقهای ایران نداشته و ایران همچنان دارد برنامهی خودش را پیش میبرد. اینگونه بهتر مشخص میشود که چگونه قدرتی که از داخل ایران به منطقه و در ادامه به جهان سر ریز میشود، در نقاط راهبردی تأثیر میگذارد و دیگرانی در سایر رسانهها متوجه این تأثیر میشوند:خوشتر آن باشد که سر دلبران…
گفته آید در حدیث آلیسا و دیگران
این «دیگران» بیش از ۱۵۰ عکاس، خبرنگار و تصویربردارند از آلمان و آمریکا و استرالیا و افغانستان و اسپانیا و عراق و چین اتریش و قطر و فرانسه و روسیه و عمان و انگلیس و دهها مملکت فرنگی دیگر که صبح کلهی سحر، خودشان را به حسینیه امام خمینی(ره) در انتهای خیابان فلسطین رساندهاند.
قبل از ورود به داخل حسینیه بساط پذیرایی و صبحانهای مختصر برپاست. در کنار بخار و بوی چای، بوی قهوه و نسکافه هم داخل فضا پبچیده است. خبرنگارها چند نفر چند نفر با هم گعده گرفتهاند. خارجیها بیشتر در چشم هستند. وارد حسینیه که میشویم، عکاسها و تصویربردارها ریسه میشوند برای تحویل گرفتن دوربینهایشان.
* مثل آب
بعدش هم مسابقه برای مستقر شدن روی سکوی سهپله بزرگی است که با فاصله و درست روبروی صندوق سیار شماره ۱۱۰ قرار گرفته. رقابت اصلی بین عکاسان و تصویربرداران برای کسب جایگاه استراتژیکتر است که بتوانند قابهای بینقصتری ثبت کنند.
تعدادی از مسئولان برگزاری مراسم کنار سکو ایستادهاند و به اهالی رسانه خوشآمد میگویند. هجوم بچههای رسانه به سمت سکو به مانند جریان آبی است که به یکباره، مانع از جلویش برداشته شده. یکباره کف حسینیه جریان پیدا میکند و جاری میشود. این وسط خیالجمعترینها، تصویربرداران صداوسیمایند که با دوربینهای غولپیکرشان از قبل مستقر شدهاند برای پخش زندهی مراسم و بعدش هم بیانات رهبر انقلاب.
مسئولان صداوسیما برای اجرای برنامه زنده و گفتوگو با رهبر انقلاب، مهدی خسروی را انتخاب کردهاند. مجری برنامهی مناظرات تلویزیونی نامزدهای ریاست جمهوری که در اجرای متعادل و عادلانه مناظرات عملکرد قابل قبولی داشت. درباره مناظرات و بازخوردهای نامزدها میپرسم. میگوید برنامه مناظرات شاید به لحاظ برنامه تلویزیونی و کار اجرا، پیچیدگی چندانی نداشته باشد اما بهدلیل حساسیتهای بسیار بالایی که دارد آن را بارز میکند؛ چرا که میتواند سبد رأی نامزدها را جابجا کند.
لابلای صحبتها به مردم هم اشاره میکند که توقع داشتند قدری داغتر و چالشیتر برگزار شود اما به هر دلیلی نامزدها بیشتر ترجیح دادند در فضای آرامتری مباحث خودشان را جلو ببرند و حرفها در پسزمینهی نسبتا آرام و اخلاقی جلو رود.
* روی آنتن
تا گپ و گفت ما با خسروی تمام شود، عقربهها هم به ساعت ۷ و ۵۵ دقیقه نزدیک میشوند. آنتن زنده در پیش است و خسروی هم میرود پشت تریبون. سلام و احوالپرسی با بینندگان و بعد هم توضیحاتی دربارهی این دورهی انتخابات ریاست جمهوری و خبرنگاران و تصویربرداران و عکاسانی که چند متر آن طرفتر از او همچنان مشغول کشمکش برای کسب جایگاهی بهترند و آمارهایی از تعداد صندوقها و شرایط شرکت در انتخابات.
در میان همین توضیحات هم هست که آقا وارد حسینیه میشوند. با حرکتی چریکی خودم را از جلوی قاب زنده تلویزیون خارج میکنم تا تصویربردار بتواند با چرخش افقی، لحظهی ورود را بگیرد. صدای شاترها اوج میگیرد و در ادامه هم متناسب با واکنشهای آقا فراز و فرود پیدا میکنند.
مراحل قانونی ثبت تعرفه آقا انجام میشود و در نهایت هم انداختن برگه رأی به صندوق که در همان لحظه بهدلیل جابجا شدن دوربین غولپیکر پخش زندهی صداوسیما و خالی شدن عرصه، فرصت را مغتنم میشمارم و پلاتو میگویم. بیانات هم که شروع میشود، دوربین و دفتر و دستک را جمع میکنیم و با تصویربردار، خودمان را میرسانیم پشت جایگاه خبرنگاران. از قبل هماهنگ کردهام که بعد از اتمام مراسم با چند خبرنگار خارجی گفتگو کنم.
آقا برگه رأی را به صندوق میاندازند. در ادامه و در پاسخ به سؤال خسروی، بیانات کوتاه ۲۶۶ کلمهای دارند در باب اهمیت انتخابات. مثل اکثر بیانات دو سال اخیر، همچنان کلیدواژهی مردم، کانون مرکزی بیانات است: «کلمهی جمهوری در جمهوری اسلامی حاکی از این است که در ذات این نظام، حضور مردم لحاظ شده؛ بنابراین دوام جمهوری اسلامی و قوام جمهوری اسلامی و عزّت جمهوری اسلامی و آبروی جمهوری اسلامی در دنیا متوقّف به حضور مردم است.» ۱۴۰۳/۰۴/۰۸