روزشمار وقایع آبان 98 ؛ از اعتراضات مردمی تا حملات تروریستی
به گزارش هوران، حوادث آبان ۱۳۹۸ یکی از تلخترین اتفاقات پس از انقلاب بود که جرقه آن با اعلام افزایش قیمت بنزین زده شد، برای چند روز شهرهای مختلفی را دچار ناآرامی کرد و در نهایت جان دهها هموطن را گرفت و هزاران میلیارد تومان خسارت به کشور وارد کرد. اعتراضاتی که هرچند در ساعات ابتدایی با آرامش و حتی با محافظت نیروی انتظامی پیش میرفت، اما ناگهان با ورود رسانههای بیگانه و میدانداری جریانهای ضدانقلاب، تغییر مسیر داد و با حمله به مراکز حساس اقتصادی و امنیتی شعلهور شد و آتش آن دامان بسیاری را گرفت.
ماجرا از جمعه ۲۴ آبان کلید خورد. روزی که دولت به طور ناگهانی خبر از افزایش قیمت بنزین به دو نرخ جدید داد: بنزین سهمیهای ۱۵۰۰ تومانی و بنزین آزاد ۳۰۰۰ تومانی. زمزمه گرانی بنزین البته از ماهها قبل بر سر زبانها افتاده بود و تقریبا هیچ کارشناسی در مورد لزوم اصلاح قیمت بنزین شک نداشت. اما دولت مدام هرگونه تصمیم در اینباره را تکذیب میکرد. ساعات پایانی روز ۲۳ آبان بود که کمکم زمزمه تغییر بنزین در میان جامعه مطرح شد. عدهای به پمپبنزینها هجوم بردند و صفهای طولانی در بعضی از شهرها ایجاد شد. از ساعت صفر ۲۴ آبان، خبر گران شدن بنزین به طور رسمی اعلام شد؛ تصمیمی که در شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران سه قوه گرفته شده بود.
صبح جمعه، در شهرهای مختلف کشور، اعتراضات پراکندهای صورت گرفت. مردم نگران تبعات این تصمیم ناگهانی بودند. در بعضی شهرها، عدهای با خاموش کردن اتومبیل خود اقدام به بستن جادهها کردند. تجمعهایی هم در چند شهر برگزار شد و شعارهای تندی هم علیه این تصمیم و حتی علیه مسئولان نظام داده میشد. به نظر میرسید با مدیریت پلیس، همه چیز در یک روال آرام و منطقی پیش میرود.
مردم معترض با سر دادن شعارهایی علیه گرانی بنزین، اعلام کردند که قصد آشوب ندارند
اما بلافاصله رسانههای ضدانقلاب وارد معرکه شدند و اخبار و شایعاتی را در زمینه اعتراضات خشونتآمیز در شهرهای مختلف مطرح کردند. تصاویر اتفاقات مختلفی همچون تصادف یک تانکر سوخت، بهعنوان حمله مردم به تانکر سوخت و آتش زدن آن منتشر شد. همزمان عدهای هم بهصورت سازماندهی شده سعی کردند اعتراضات مردمی را به هر شکل ممکن به رفتارهای تند و آشوبگرانه تبدیل کنند.
از عصر جمعه، بهتدریج ورق برگشت. چند پمپبنزین به آتش کشیده شد و به ساختمان بانکها حمله شد. بدترین اتفاق اما در سیرجان افتاد. جایی که عدهای آشوبطلب سعی کردند با حمله به مخازن نفت، آنجا را منفجر کنند. یک نفر در جریان این حمله به دست نیروی انتظامی کشته شد. به نظر میرسید ضدانقلاب خیلی زود به اولین هدفش رسیده بود: کشته سازی در همان روز اول.
شنبه ۲۵ آبان با برف آغاز شد و کندی ترددها. همزمان در شهرهای مختلف و از جمله تهران، عدهای با بستن خیابانها و اتوبانها سعی در ایجاد ترافیک مصنوعی کردند. اما موضوع به همینجا ختم نشد. کامیون بار آجر هم در محل تخلیه شد و به تدریج اعتراضات مردمی در چند شهر به آشوب خیابانی تبدیل شد. اغتشاشگران به این هم راضی نبودند؛ آتش زدن بانک و پمپبنزین تبدیل شد به حمله مسلحانه به مردم و مراکز نظامی و امنیتی.
نیروی انتظامی تمام تلاش خود را برای کاهش درگیریها به کار گرفت
ضدانقلاب هم بهطور یکپارچه به حمایت از آشوبگران برخاسته بود. سازمان مجاهدین خلق (منافقین)، سلطنتطلبها و سایر اپوزیسیون خارج از کشور، حمایت خود را از آشوبها اعلام کردند و رسما خواستار رفتارهای خشونتآمیز شدند. رسانههایی همچون بیبیسی، آمدنیوز، رادیوفردا و... نیز تمامقد به حمایت از اغتشاشات میپرداختند.
کمکم پای بعضی سیاسیون داخلی هم به اعتراضات باز شد. عدهای از مسئولان سعی کردند ضمن اعلام مخالفت با تغییر قیمت بنزین، حساب خود را از بقیه جدا کنند؛ حتی بعضی از نمایندگان زمزمه استیضاح رئیسجمهور را سر دادند.
روز یکشنبه اما با خبر سخنان مقام معظم رهبری آغاز شد. ایشان حمایت خود را از تصمیم مشترک سران ۳ قوه که بر اساس نظرات کارشناسی گرفته شده اعلام کردند و البته از مسئولان خواستند که به نگرانیهای مردم توجه کنند و مانع مشکلات و عوارض این تصمیم و بالاخص گرانی بشوند. آیتالله العظمی خامنهای همچنین از مردم خواستند که مثل همیشه صف خود را از اشرار جدا کنند تا مشکل ناامنی هم به سایر مشکلات افزوده نشود.
مردم معترض، مخالفت خود را با هرگونه رفتار هنجارشکنانه اعلام کردند
اما این بار به نظر میرسید که آشوبها کاملا آگاهانه هدایت میشود و عدهای قصد ندارند بگذارند اعتراضات مردمی فروکش کند. ماشینهایی بدون پلاک و یا با پلاک مخدوش شده و افرادی با لباسهای همشکل، هدایت اعتراضات مردمی به سمت انجام رفتارهای تند را بر عهده داشتند. پیش از هر آشوب، دوربینهای مداربسته موجود در منطقه تخریب میشد و برای حمله به مراکز دولتی، سلاحهای مختلف سرد و گرم بهوفور در اختیار آشوبگران قرار میگرفت.
استفاده اغتشاشگران از سلاحهایی همچون تیربار در ماهشهر و آرپیجی در اسلامشهر نشان میداد که برنامهریزی برای چنین خشونتهایی از قبل انجام شده است. در منطقه دربند تهران ۴ خمپاره عملیاتی کشف شد.
حمله به مراکز نظامی و غارت اسلحه جنگی در اولویت آشوبگران قرار گرفته بود. اماکن مذهبی، فروشگاهها، ساختمانهای دولتی، مترو، خودروهای عمومی، بانکها و حتی منازل مسکونی و مردم عادی نیز از تعرض اغتشاشگران در امان نماندند.
بسیاری از اماکن عمومی و خصوصی مورد حمله اغتشاشگران قرار گرفت
در کمتر از یک هفته، حدود ۱۰۰۰ شعبه بانک، ۵۰۰ مرکز دولتی، ۳۰۰۰ دستگاه خودپرداز، ۱۲۰ پمپ بنزین، ۱۰۰۰ مغازه، ۲۰۰ فروشگاه زنجیرهای، ۵۰ مرکز نظامی و ۱۰۰۰ خودروی شخصی و عمومی در حدود ۱۸۰ شهر مورد حمله اغتشاشگران قرار گرفت. طبق برآوردها حدقل ۱۵ هزار میلیارد تومان خسارت به کشور وارد شد و حدود ۲۳۰ نفر در این اتفاقات جان خود را از دست دادند که یکپنجم آنها از نیروهای نظامی بودند و ۷۰۰۰ نفر نیز مجروح شدند که ۵۰۰۰ نفر از آنها نیروی انتظامی و امنیتی بودند. اینها فقط خسارات مستقیم این اغتشاش و ناامنی برای ایران بود.
در ادامه این گزارش، مروری کردهایم بر مهمترین اتفاقات آن روزها...
جمعه ۲۴ آبان ۱۳۹۸
اعلام خبر افزایش قیمت بنزین در ساعت صفر این روز؛ بنزین سهمیهای ۱۵۰۰ تومان و بنزین آزاد ۳۰۰۰ تومان نرخ گذاری شد؛
صبح جمعه در شهرهای مختلف، از جمله شهرهای بزرگی مثل تهران، کرج، مشهد، شیراز، اهواز، زاهدان و بندرعباس تجمعات اعتراضاتی پراکندهای صورت گرفت. اعتراضات مردم در شهرهای دیگر همچون برازجان، هشتگرد، شوشتر، اندیمشک، خرمشهر، ماهشهر، سیرجان، دزفول، بهبهان، سیرجان، بابل، بروجن و... نیز برگزار شد.
عدهای از معترضان با خاموش کردن خودروی خود بعضی از خیابانها را بستند و شعارهایی درباره گرانی بنزین و همچنین علیه مسئولان داده شد.
تصاویر اعتراضات بلافاصله در شبکههای اجتماعی منتشر میشد و توسط رسانههای ضدانقلاب ضریب میگرفت.
در شبکههای اجتماعی اخبار و تصاویر متعددی از آتش زدن پمپهای بنزین در شهرهای مختلف منتشر شد؛ مرودشت، سیرجان، شیراز، بندرعباس، اراک و... البته بسیاری از این اخبار جعلی بودند. آتش گرفتن پمپبنزین در شهرهایی مثل اراک و بندرعباس تکذیب شد اما سرعت بررسی و تکذیبها به سرعت تولید این اخبار نمیرسید.
در بروجن یک تانکر بنزین بر اثر تصادف آتش گرفت که در شبکههای اجتماعی تحت عنوان حمله معترضان به تانکر سوخت منتشر شد.
رئیس جمهور با تشریح دلایل گران شدن بنزین، گفت که درامد حاصله از گرانی بنزین، بین سهچهارم از مردم که درآمد کمتری دارند توزیع خواهد شد.
آیت الله امامیکاشانی، در نماز جمعه تهران، گرانی بنزین را یک تصمیم جمعی میان قوا خواند که باید به نحوه اجرای آن توجه کرد و مانع گرانفروشی شد.
از عصر جمعه، بهتدریج اعتراضها شدیدتر شد و از تجمعات آرام فاصله گرفت. گزارشهایی از آتش زدن بانکها و حمله به ساختمانهای دولتی در مشهد، بهبهان، شیراز، امیدیه و... منتشر شد.
در بعضی شهرها همچون امیدیه، معالی آباد شیراز، قلعهحسنخان تهران به نیروی انتظامی حمله شد و خودروی پلیس به آتش کشیده شد.
در سیرجان کرمان عدهای به مخازن اصلی نفت در این شهر حمله کردند تا آن را به آتش بکشند./هوران
نظرات کاربران